Nedělní otužovačka

  • Akce

Táááák, už nám začalo přituhovat a z našeho slunečného otužování při 15ti stupních a vyzubených úsměvech nám jistě brzy začnou drkotat zoubky a naskakovat labutěnky (husí kůžičky) (nejsme přeci žádné husy):)! Potřebuješ výzvu, najít něco, co tě posílí? Otužování je cesta k síle a sebevědomí! Jestli se chceš otužovat, pojď do toho. Kdyby všechno bylo složitý tak, jako studená voda, tak je na světě hej. To ale pochopíš jedině, až to vyzkoušíš.


Otužování je pro člověka velice přínosné. Jedeme v tom spolu. Proč? Protože společně jsme silnější a dokážeme to zvládnout lépe!

Takže Basic info: Pomůžu ti odvážit se otužit se. Je to jednoduchý a zvládneš to. Neboj se.

Čas otužování: 13.00 hod

Místo ponoru: Modřany - U Kempinku 1801/2, 147 00 Braník. Vstup na otužování si můžeš předem rezervovat. Na místo se dostaneš MHD, Společný ponor začíná ve 13.hod.

přesná adresa společného otužování:

 https://mapy.cz/s/3sqB7

Těším se!

Vstupné na otužování je dobrovolné :)

Co s sebou?

Určitě si vezmi termosku s horkým čajem. Můžeš si připravit silný zázvorový s citronem a medem z čerstvého zázvoru. Dobře se před otužováním najez. Vhodná je silná horká polévka, ne asi 8 knedlů s vepřovým. Vezmi si učník na osušení a ještě lépe jeden ručník na dosušení, nějaký, který dobře saje a může být hrubší, ať hezky promasíruje pokožku. Vrstvy. Super je funkční sportovní oblečení. No a do vody módní plavky a je to :) Když voda začne hodně chladit, můžeš si vzít boty do vody. Teď to ještě jde, ale když začnou teploty klesat...tuhne to :)

Chceš se začít otužovat?

Čas strávený ve vodě si každý reguluje sám. Někdy tělo vydrží delší dobu, někdy méně. Nejedeme na výkon, netrápíme se. Budeš se otužovat tak, jak je to pro tebe nejlepší a jak to cítíš.  Celý proces otužování pro začátečníka není delší než minutu, dvě.  Takoví ti prostředníci, jsou ve vodě 10 minut, magoři třeba 20 minut, ale to se jedná o vodu, které má 13 stupňů. Od listopadu už začíná doopravdický otužování. Připrav si svůj reprák na nejvyšší volume. Pomáhá to. Možná máš reprák Zenového mistra. Ostatně, to poznáš.

Jak správně začít s otužováním?

Pozvolna, postupně. Pokud vám vadí studená voda, začněte neprve doma s otíráním žínkou namočenou ve studené vodě. (btw, ví ještě někdo co je to žínka? hahaha) Přidávejte si postupně studenou sprchu, vždy po sprše normální, když se umyjete. Stačí se jen rychle studenou osprchovat, než si tělo na studenou vodu zvykne. Řvaní je povoleno!

Jak dlouho se mám sprchovat studenou vodou po osprchování teplou?

Začněte s 2mi vteřinami a pokračujte cca týden. Přidávejte. Další týden se sprchujte studenou vodou 5 vteřin a pak další týden 10 vteřin. A tak dále...přidáváme a přidáváme. Nemusíte v koupelně sedět a řvát jak tur celou hodinu. Fakt 15 vteřin stačí. Vymrznete si potom pěkně venku, v řece, v přírodě.

Co ti to dá?

Otužováním dost efektivně posilujeme imunitní systém, zocelujeme tělo a naší psychiku. Získáváme vytrvalost, schopnost snášet nepohodu, léčíme nechutenství, prokrvujeme tělo, posilujeme kardiovaskulární systém. Je to ten nejefektivnější a nejjednoduší trénink pro svou osobní sílu. Dnešní doba potřebuje železné ženy a železné muže, kteří se z ničeho hned nepodělaj. Přijď a budeš železnější než Železné hory.

Co to dalo mně?

Když jsem se začala otužovat, cca před 3mi lety, sprchovala jsem se pouze studenou vodou. Minulý rok jsem se začala nořit do přírodní vody venku. Otužování posiluje mou psychiku do obrovské síly. Mám pocit, že mne nic nezastaví ani neporazí. Mám totálně nakopnuté endorfiny a po koupačce, s hrnkem v ruce, za stálého třasu rukou, který pobaví všechny (ten třas není stařecký) přijdou endorfíny. Pravda, že taky díky osazenstvu, je zábava volná, s podporou vtipných průpovídek. Člověka to pak strhne a už se veze. Radost, síla, pokora, voda, příroda, poznávání těla. Otužování je sakra dobrej Zen. Ve vodě ti opravdu kabelka od Lujze Vitóna nepomůže. Pomůže ti správná koncentrace, sebedůvěra, dýchání a ovládání se. Já ti s celým procesem pomůžu.

Co to může dát právě vám?

Druhotně z otužování získáváme radost, protože otužování vylučuje endorfiny (endorfiny – elixír štěstí), jsme odolnější proti nemocem, dokonce až tak, že žádná nemusí přijít celou zimu. Také se spojíme do s podobně zaměřenými lidmi a ucelíme si způsob svého života. Jsme také připraveni na náhlou situační krizovou situaci (proboření ledu, pád z lodi, záchrana tonoucího atd.). Otužováním a plaváním ve studené vodě skutečně hodně hubneme. A to hned dvakrát – tělo jednak vydává mechanický výkon a jednak kryje ztrátu tepelné energie. „Je proto nezbytné se v den otužování stravovat vydatně a zdravě, doplnit jídelníček jídlem s bohatým obsahem vitamínů a důležitých minerálů, Je jasné že je vhodné nekouřit a alkohol konzumovat pokud možno vůbec, nebo jen střídmě a příležitostně.

Výhody a přínosy otužování

  • umožňuje lépe se přizpůsobit teplotním výkyvům okolí.
  • u běžných infekcí platí, že otužilý člověk má větší naději, že je nechytí.
  • pokud už přece onemocní, pak má nemoc lehčí průběh a dříve odezní.
  • vyplavují se při něm endorfiny - hormony štěstí, takže zlepšuje náladu a posiluje nervový systém
  • zvyšuje pružnost cév, výkon srdce a snižuje hladinu cholesterolu

DESET PRO OTUŽOVÁNÍ:

1 Zvýšení imunity

Zřejmě i Váš děda Vám několikrát říkával, že pokud chcete být zdraví, máte se pravidelně otužovat. A měl pravdu. Dle jedné anglické studie je potvrzeno, že lidé, kteří se pravidelně sprchují studenou vodou, mají vyšší koncentraci plazmy a hlavně vyšší obsah bílých krvinek, které pomáhají při našem boji proti bakteriím, virům a dokonce i nádorovým buňkám.

2. Snížení stresu

Studená sprcha snižuje tvorbu kyseliny močové a zvyšuje produkci glutathionu, který chrání organismus před oxidačním stresem.

3. Budete hezčí

Nedělám si srandu. Pokud není Vaším cílem se cítit zdravě, možná Vás bude alespoň motivovat to, že studená sprcha z Vás může udělat hezčího člověka. Studená sprcha totiž napomáhá tomu, aby si Vaše kůže udržela dostatečné množství zásob mazových žláz, které nevysušují pokožku. Chcete mít lesklejší a silnější vlasy? Řešením je opět ranní studená sprcha. Vaše vlasy budou lesklejší, silnější a celkově zdravější a to tím, že studená voda udržuje vlasové folikuly ploché a zvyšuje tak tím jejich přilnavost k pokožce hlavy. Takže pánové, pokud máte pocit, že Vám začínají vypadávat vlasy, už víte, jak s tím zdarma bojovat.

4. Ztratíte tělesný tuk

Pokud se tedy bavíme o tom, jak lépe vypadat, dalším důležitým účinkem je schopnost studené sprchy pomoci při pálení tuků. I když to mnoho lidí neví, v těle máme 2 druhy tuků. Bílý a hnědý. Ten bílý známe všichni a nemáme ho moc rádi. Jedná se o všechen ten viditelný podkožní tuk. Hnědý nevidíme. Ale naopak od toho bílého je pro nás prospěšný. Jeho hlavní funkcí je vytvářet a zároveň udržet tělesné teplo. Při ranní studené sprše se hnědý tuk aktivuje a jeho výsledkem je zvýšený výdej energie, a tím i větší počet spálených kalorií. Dle jedné studie dokáže studená teplota zvýšit aktivitu hnědého tuku až 15x, a tím je možno docílit ztráty tělesného (bílého) tuku až o 4kg za rok.

5. Zvyšuje plodnost

Tohle je hodně zajímavé. Studená sprcha dokáže opravdu znásobit počet spermií, a zvýšit tím také plodnost u mužů. Horká voda naopak působí jako skvělá mužská antikoncepce. V jedné studii muži, kteří se každý druhý den po dobu půl hodiny koupali v horké vodě v průběhu 3 týdnů, byli poté téměř neplodní až po dobu 6 měsíců! Navíc v jiné studii se prokázalo, že muži, kteří se přestali koupat v teplé vodě, poznali zvýšení počtu spermií až o 491%. A to už není zanedbatelné číslo. Teplá sprcha zřejmě nebude mít tak silně negativní vliv na Vaší plodnost jako dlouhá horká koupel. Ale pokud chcete zvýšit svou šanci na zplození potomka, určitě byste měli o studené sprše začít uvažovat. Není snad nic lepšího pro Vaše tělo než ranní sprcha po ránu. Nejlépe hned po probuzení.


6. Zlepšuje cirkulaci krve.

Studená sprcha zlepšuje Váš krevní oběh. Hlavním důvodem je, že se tělo snaží co nejrychleji dopravit krev do všech orgánů, aby je udržela v teple. Jedná se o takovou simulaci normální cirkulace krve a tato tělesná funkce je nesmírně důležitá pro Vaše celkové kardiovaskulární zdraví.


7. Lepší svalová regenerace

Pokud sportujete, tak Vás tento bod bude určitě zajímat. Studená sprcha po cvičení je totiž nejlepší věc pro vaší celkovou regeneraci a dobití energie. Tím, že studená teplota zlepšuje cirkulaci Vaší krve, tak pomáhá odstraňovat z Vašeho těla odpadní látky (kyselinu mléčnou), které vznikají právě při tělesné námaze.


8. Zvyšuje Vaší ostražitost a čilost

Pokud podstoupíte tento symbol odvahy, čímž studená sprcha určitě je, tak v prvních vteřinách budeme mít zdánlivě problém s dýcháním. Žádný strach. Toto hluboké dýchání dokáže výrazně zvýšit Váš přísun kyslíku a také srdeční tep, což vede k přísunu energie na celý den. Díky studené sprše bude Váš mozek čilejší a ostražitější po celý den a Vaši kolegové v práci si začnou myslet, že to s tím ranním kofeinem trošku přeháníte.


9. Nakopne Vás více než ranní káva

Tohle je asi jasné. Pokud máte po ránu problém s tím, že jste ospalí a potřebujete několik šálků kávy, před tím, než začnete normálně fungovat, je pro Vás studená sprcha po ránu to pravé řešení.Věřte mi, že pouze po pár vteřinách ve studené sprše budete cítit přímo kopanec energie. Studená sprcha způsobuje mírné elektrické impulsy, které sahají až do periferních nervových zakončení mozku, a tím Vás zaručeně probudí a zlepší Vaší mozkovouaktivitu.


10. nakopne vaše libido

A proto s ním můžeme klidně začít i teď!

Takže se těšíme, UTUŽ SE!

Pro konzultaci piš: martina@tancitjistmilovat.cz nebo volej: 723 108 898

Foto 192, Foto 193, Foto 194, Foto 195,

Návod zdarma

Napište mi na email o návod na energii pro vaše tělo.