Polévka tisíce a jedné chuti


Polévka je grunt, říkávala moje babička. Polévka nám umí dát sílu, kvalitně vyživuje tělo. Polévka je úžasná i v tom, že její příprava je nekonečně variabilní. Tohle je audio/článek pro všechny milovníky polévek. Naučte se jednoduše kombinovat různé potraviny a ingredience. Inspirujte se mým stylem vaření lahodných a zdravých polévek. Jednuše a rychle v kuchyni? Dozvíte se více o polévkách a také proč je dobré domácí polévky vařit často. Jak je důležité v kuchyni experimentovat poznáte, když zjistíte, že...


POLÉVKY jsou cestou ke zdraví a štíhlosti

Věříte na polévky? Ujišťuji vás, že polévky jsou nejjednodušší cestou ke zdravému životnímu stylu. Od podzimu do jara je můžeme i snídat. Tohle je článek pro všechny milovníky polévek.

Polévek je asi 1000 druhů. Kombinace polévek je nikdy nekončící cesta do hlubin lidské fantazie a kulinářské chuti. Polévka se nedá pokazit, ale dá se určitě spálit, takže rada zní: „vařte v klidu, vařte s hudbou, vařte s láskou a vášní“. Pokud chcete do těla dostat živiny, jezte polévky. Jsou vhodné jako hlavní jídlo i ke svačině. 

Já se u vaření vždy soustředím na své momentální chutě, vařím podle barev i nálady. Vařím podle pravidel 3 složek vitality a skoro pokaždé kombinuji tuky, sacharidy, bílkoviny. V žádné polévce nesmí chybět čerstvá pažitka, petrželka, nebo výraznější koriandr.


Jak na krémové polévky:

Krémové polévky mám moc ráda. Nebojím se rozmixovat cokoli a stačí i pouhé 3 ingredience na vykouzlení skvělého krému. Nezapomínám na základ, a to je kvalitní olej a poklad chuti, CIBULI a vývar. Základ krémové polévky je cibule, neměla by zhnědnout. Z krémových polévek vyjmenuji mrkvovou, celerovou, brokolicovou, dýňovou, cuketovou, hráškovou, žampionovou. V základu polévky někdy část vařené zeleniny odeberu a nakonec ji do rozmixovaného krému znovu vložím. Polévka je krémová, ale může mít i kousky. K dosažení super-hladkého krému někdy používám máslo, nebo ghí.

Jak na vývar?

Já si vývar navařím vždy o víkendu. Uvařený a vychladlý ho napytlíčkuju do mrazáku. Běžně mám v mrazáku klidně i 10 porcí vývaru. Hodí se na polévky, omáčky a člověk nikdy neví, jestli nepřijde vhod, v jakoukoli dobu. Vývar je skvělý když se necítíte dobře, když jste unavení, když potřebujete doplnit sílu. Silný vývar z kostí je opravdová záchrana. Nejlepší je čerstvý, ale i z mrazáku je vývar skvělý. Přidám si vždy jen čerstvé bylinky, nebo česnek.

Vývary, mohou být zeleninové, nebo masové – kostní. Výběr je pestrý a u masových vývarů se vyplatí si u vaření počkat a vařit se dá na 80 stupňů a hooodně dlouho, to je pak fakt mňamka, když po 5ti a více hodinách maso odpadává od kosti a můžeme obírat. Pokud vaříte větší objem masa, část můžete využít do polévky, ale část určitě využijte i na klasické české omáčky, jako je rajská, koprová, křenová, svíčková. Já vařím ve vývaru vždy část zeleniny s masem, aby měl vývar sílu, ale tu zeleninu, kterou chci ve vývaru jíst na vyladěném talíři přidávám v závěru vaření pokrájenou na malé kostičky a vařím už jen cca 3 minuty. Zelenina je pak krásně křupavá.

Kombinované polévky
Tyhle „moje“ polévky mám nejraději. Základem je cibule, pórek, nebo jarní cibulka, pak přijde na řadu zelenina na kostičky, nebo i nastrouhaná, tvary jsou různé, menší větší, je to jedno. Pak některý druh čočky, hrachu, nebo uvařené fazole. Tyhle polévky dusím cca 10 minut. Pak přidávám předem uvařenou obilovinu, nebo bezlepkové vločky, zalévám vroucí vodou. Výhodou téhle polévky je to, že je uvařená za 15 minut. Zeleninu kombinuji dle nálady, vždy dávám některou z kořenové zeleniny a k tomu cokoli. Cuketu, bramboru, květák, řapík, brokolici, fenykl, papriku, rajče, brokolici, batát, celer, mrkev, petržel. Dávám si záležet, abych polévku nepřekombinovala. Vařím 3 - 5 druhů zeleniny. Tyto polévky jsou v základu skoro vždy stejné, ale nikdy stejně nechutnají. Neřeším totiž množství zeleniny, intuitivně přidávám ingredience „přiměřeně“. Myslím na to, že si chci hlavně ušetřit čas, chci se najíst kvalitně a nutričně se naplním kvalitní potravou.

Světové polévky
Tady už saháme do receptů a můžeme vařit mexickou s fazolemi, francouzskou cibulačku, italskou Minestrone, vietnamskou Pho, českou bramboračku, moravskou zelňačku, slovenskou Kulajdu, nebo okurkovou polévku za studena, každému se již něco vybaví z vlastní zkušenosti.

Naše tělo nám většinou říká, na co má chuť a věřte mi, že čím méně chemie jíme (což se týká i soli, glutamanu, magi, a různých jedovatých dochucovadel), tím více se naše receptory váží na „opravdovou chuť jídla. Nenechte si chemií zcela zlikvidovat své chuťové buňky a buďte opatrní se solí.

Zde najdete mini návod, co můžete do polévky přidávat. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte i jiné kombinace, na které jste zvyklí a nebojte se objevovat nové chutě a nové polévky.

Co můžete dát do polévky v základu:

  • ZÁKLAD pórek/cibule/jarní cibulka/medvědí česnek/česnek
  • KOŘENÍ pažitka/petržel/korindr/bazalka/rozmarýn/oregano/majoránka/chilli paprička/ zázvor/ římský kmín/ jakékoli koření kromě skořice
  • ZELENINA mrkev/celer/petržel/květák/brokolice/cuketa/paprika/rajče/hrášek/fenykl/řapíkatý celer/ kedlubna, ředkvička/brambora/batát
  • OBILOVINY pohanka, kamut, žito, těstoviny, rýže, nudle, písmenka, vločky, amarant, slzovka obecná, kuskus, bulgur, teff,
  • LUŠTĚNINY čočka, fazole, cizrna, hraška
  • MASO kuřecí/ krůtí/ hovězí / krevety/ játrové knedlíčky
  • JINÉ VĚCI žampiony/ shitake/ sušené houby/ tempeh/ nato/
  • SUPERPOTRAVINY mořské řasy/ klíčky/ miso/
  • SEMÍNKA slunečnice/dýně /sezam/ piniové oříšky/ konopné semínko aj.

Základy polévek:

  • cibule, červená cibule, ovesné vločky, slunečnicové semínko, brokolice, paprika, koriandr
  • cibule, česnek, cuketa, majoránka, celer, batát, pažitka
  • pórek, kmín, květák, brambora, paprika, pažitka
  • cibule, ovesné vločky, brokolice, bílá ředkev, žlutý hrách, petržel
  • cibule, kamut, rajče, cuketa, mrkev, římský kmín, vejce, koriandr
  • cibule, pšenice, mrkev, petržel, celer, cuketa, petrželka
  • cibule, mrkev, batát, zelený hrášek, petrželka
  • cibule, petržel, celer, houby, ovesné vločky, červená čočka, koriandr

Článek na Facebooku: Článek na Facebooku: https://www.facebook.com/tancitjistmilovat

Foto 515,

 


Fotogalerie

Návod zdarma

Napište mi na email o návod na energii pro vaše tělo.