Polévkování, aneb co dokáže polévka


Polévka nám dodává sílu do těla a také ho kvalitně vyživuje. ÚŽASNOST polévek je NEKONEČNÁ. Určitě na nich oceníte i to, že vykouzlit JAKOUKOLI z nich, je hodně jednoduché, Budete kreativní, rychlí a úspěšní. Chcete se inspirovat a získat jednoduchý návod na přípravu lahodných polévek?


Přejete si polévkovat zdravě, a přitom nemít nikdy hlad? Toužíte po tom, nakombinovat si zdravě spektrum potravin a ingrediencí? Právě pro vás tady mám polévkový blog. Tohle je článek pro všechny milovníky polévek.

Foto 555,
Kromě toho, že je fajn v kuchyni experimentovat, jsou polévky také skvělou cestou ke zdraví. Pouť k hezké postavě bez zbytečných tuků je vydlážděná polévkami.
Ujišťuji vás, že polévky jsou nejjednodušší cestou ke zdravému životnímu stylu. Od brzkého podzimu až do jara je můžeme snídat, svačit, obědvat i večeřet. V létě ja na ně trochu horko.
Polévek je asi 1.000 000 druhů :) Kombinace polévek je nekončící cesta do hlubin lidské fantazie a kulinářské chuti. Polévka se nedá pokazit, ale dá se určitě připálit, nebo totálně zazdít konzistenci, takže moje rada zní: „vařte v klidu, radostně, vařte klidně s hudbou, nebo vzdělávacím podcastem, vařte s láskou, vařte s vášní, hlavně ne jako automati, nebo roboti“.

Pokud chcete do těla dostat živiny, jezte polévky.
Já se u vaření vždy soustředím na své momentální chutě, vařím podle barev i nálady. Vařím podle pravidel 3 složek vitality, tedy kombinuji tuky, sacharidy, bílkoviny a enzymy (zelené a živé bylinky - klíčky). V žádné polévce zelené bylinky nesmí chybět, vhodné jsou čerstvá pažitka, petrželka, libeček, cibulka, nebo i výraznější koriandr. Na co byste také neměli zapomenout, jsou klíčená semínka a zrna. Patří sem i luštěniny. Může to být klidně i čočka, nebo cizrna.

Foto 554,
Krémové polévky:
Krémové polévky jsou lahodné a nikdy se neomrzí. Nebojte se rozmixovat cokoli a stačí i pouhé 1–2 ingredience na vykouzlení skvělého krému. Nezapomínejte na základ. Kvalitní olej a poklad chuti cibule a zeleninový, nebo masový vývar. Základ krémové polévky je cibule připravená na kvalitním oleji (řepkový, slunečnicový, rýžový, kukuřičný, ghí). Z krémových polévek vyjmenuji mrkvovou, celerovou, brokolicovou, dýňovou, cuketovou, hráškovou, žampionovou. Jednotlivé krémy můžete obohatit jakýmkoli druhem zeleniny. Např. mrkvová s hráškem, dýňová s hlívou, brokolicová s batátem, hrášková s mrkví. Dávejte pozor na množství a způsob přípravy přiložené zeleniny.
V základu polévky někdy část vařené zeleniny odeberu, a nakonec ji do rozmixovaného krému znovu vložím. Polévka je tedy stále krémová, ale může mít i kousky. K dosažení super-hladkého krému někdy používám máslo, olej, nebo ghí. Přidává se na závěr a nádherně vyladí strukturu. Můžete také použít smetanu, ať už rostlinnou, nebo živočišnou.

Vývar
Vývar je skvělý vařit třeba o víkendu, kdy máte více času. Uvařený a vychladlý ho můžete dát do mrazáku. Mějte v něm pár porcí, které využijete na přípravu dalších jídel.
Vývar se hodí se na polévky i omáčky. Je skvělý, když se necítíte dobře nebo jste unavení, když potřebujete doplnit sílu, nebo když na vás tzv. „něco leze“. Silný vývar z kostí je opravdová záchrana pro imunitu. Nejlepší je čerstvý, ale i z mrazáku je výborný. Nezapomeňte si do talíře přidat čerstvé bylinky nebo česnek.
Vývary jsou zeleninové, nebo masové – kostní. Výběr masa je pestrý. Správný tažený vývar můžete vařit na 80 stupňů klidně i půl dne. Pokud připravujete větší objem masa, část vložte do polévky, ale část určitě využijte i na klasické české omáčky, jako je rajská, koprová, křenová, nebo svíčková. Já dávám do vývaru k masu vždy i zeleninu, aby měl vývar sílu. Zeleninu, která se vaří celou dobu s masem vyndám a v závěru vaření přidám zeleninu pokrájenou na malé kostičky a povařím ji jen asi 3 minuty. Zelenina je tak krásně křupavá.


Kombinované polévky
Tyhle polévky mám nejraději. Základem je vždy cibule, pórek, nebo jarní cibulka. Další krok je přidání zeleniny. Krájet můžete na kostičky, nudličky, kolečka, nebo si ji nastrouhat. Tvary jsou různé, menší větší, hrajte si, kombinujte, je to jedno. Přidejte si také různé druhy čočky, hrachu, nebo uvařené fazole, použijte vařenou, nebo namáčenou cizrnu. Zeleninu podusíte, nebo osmahnete velice krátce, dejte si pozor, ať nic nepřipálíte, dost to pak ovlivňuje chuť polévky.
Další skvělá kombinace do polévky je předem uvařená obilovina, čirok, kamut a špalda. Zrna máčejte a proplachujte klidně i den dva předem, kombinujte je spolu. Čím déle zrna namočíte, tím rychleji a lépe se vám uvaří. Výhodou téhle polévky je, že je uvařená za 15 minut. Zeleninu kombinujte dle nálady, barev. Základ použijte kořenovou zeleninu, k ní přidávejte 1–3 druhy čehokoli. Cuketu, bramboru, batát, květák, řapík, brokolici, fenykl, papriku, rajče, brokolici, hrášek, houby, kukuřici, fazolky, lusky, pórek. Nebojte se kombinovat i to, co byste nikdy nepoužili. Třeba ředkvičky, ředkev, kedlubnu. Nepřekombinujte. Vařte 3–5 druhů zeleniny. Tyto polévky jsou v základu vždy stejné, ale nikdy stejně nechutnají. Neřešíte totiž množství zeleniny, intuitivně si přidáte SVOJE ingredience. Myslete na to, že nemarníte čas, jíte kvalitně a nutričně se vyživujete kvalitní potravou.


Světové polévky
Tady už saháme do receptů a můžeme vařit mexickou s fazolemi, francouzskou cibulačku, italskou Minestrone, vietnamskou Pho, českou bramboračku, moravskou zelňačku, slovenskou kulajdu, nebo okurkovou polévku za studena, určitě se vám něco vybaví i z vlastní zkušenosti.
Naše tělo nám většinou říká, na co má chuť, a věřte mi, že čím méně chemie jíme (což se týká i soli, glutamanu, magi, a různých jedovatých dochucovadel), tím více se naše receptory váží na „opravdovou chuť jídla. Nenechte si chemií zcela zlikvidovat své chuťové buňky a buďte opatrní se solí.
Zde najdete mini návod, co můžete do polévky přidávat. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte i jiné kombinace, na které jste zvyklí. Nebojte se objevovat nové chutě a nové polévky.

Co můžete dát do polévky v základu:
ZÁKLAD pórek/cibule/jarní cibulka/medvědí česnek/česnek
KOŘENÍ pažitka/petržel/korindr/bazalka/rozmarýn/oregano/majoránka/chilli paprička/ zázvor/ římský kmín/ jakékoli koření kromě skořice
ZELENINA mrkev/celer/petržel/květák/brokolice/cuketa/paprika/rajče/hrášek/fenykl/řapíkatý celer/ kedlubna, ředkvička/brambora/batát
OBILOVINY pohanka/kamut/žito/těstoviny/rýže/nudle/písmenka/vločky/amarant/slzovka obecná/kuskus/bulgur/teff/špalda/žito...
LUŠTĚNINY čočka/fazole/cizrna/hraška
MASO kuřecí/krůtí/hovězí/krevety/játrové knedlíčky
JINÉ VĚCI žampiony/shitake/sušené houby/tempeh/nato jsou to houby??
SUPERPOTRAVINY mořské řasy/klíčky/miso
SEMÍNKA slunečnice/dýně/sezam/piniové oříšky/konopné semínko aj.


Základy polévek:
cibule, červená cibule, ovesné vločky, slunečnicové semínko, brokolice, paprika, koriandr
cibule, česnek, cuketa, majoránka, celer, batát, pažitka
pórek, kmín, květák, brambora, paprika, pažitka
cibule, ovesné vločky, brokolice, bílá ředkev, žlutý hrách, petržel
cibule, kamut, rajče, cuketa, mrkev, římský kmín, vejce, koriandr
cibule, pšenice, mrkev, petržel, celer, cuketa, petrželka
cibule, mrkev, batát, zelený hrášek, petrželka
cibule, petržel, celer, houby, ovesné vločky, červená čočka, koriandr


Fotogalerie

Návod zdarma

Napište mi na email o návod na energii pro vaše tělo.