Jak přejít ze stagnace a smutku k sebevědomí a seblelásce


Pocity štěstí a radosti nejsou automatické. Jistě to znáte i vy. Jednou se cítíte v životě skvěle a jednou si připadáte jako na houpačce. Ráda bych vám nabídla několik tipů a postupů, jak si můžete udržovat vysokou míru sebevědomí a lásky k sobě.


Na začátek vám položím možná velmi hloupou otázku: "chcete mít rostoucí sebevědomí a sebelásku?

Mám tu pro vás článek, který vám nezabere více než 10 minut času čtení. Víte, on takový univerzální návod na štěstí neexistuje, ale přeci jen je tu něco, na co se můžeme spolehnout, pokud si trvalejší štěstí chceme udržet. To víte, že mráčky se nad hlavou každého z nás jednou vyskytnou. Co je ale jisté, že když vytrváte, tak se jistojistě rozplynou a odplujou.

Jen naivní jedinec si může myslet, že život musí být dokonalý. Když zmoknete a spadnete do louže, přijdete domů mokří, prokřehlí. Osprchujete se horkou vodou, umyjete se, vezmete si teplé oblečení a uvaříte si bylinkový čaj a s úsměvem si sednete do křesla. Tomu se říká vděčnost.

Pojďte si se mnou přečíst pár typů, které vám pomohou do vašeho života ukotvit stabilitu. O tu v životě jde. Být stabilní a být nad věcí. Vědět tzv. odkud vítr fouká. Znát své silné i slabé stránky. A být k sobě milosrdný. Kdyby jste věděli, kolik bolesti jsem si musela já ve svém životě projít, abych POCHOPILA, že nejde jen o to nechat věci plynout a čekat, bojovat a nebo naopak nechat všechno být. Mnoho...

My lidé potřebujeme nějaký řád, pevné pilíře, o které se můžeme opřít. Věřte, že urputností se unavíte. Laxností zlenivíte. Smutkem se očerníte s strachem zastavíte. Nejlepší je poznat sám sebe a pochopit své potřeby a touhy. Udělat si svůj vlastní žebříček hodnot a přelaďovat se. Neexistuje trvalých věcí a obzvláště v dnešní době je vše velmi urychlené a měnící se před očima. Jenže vnitřní hodnoty sebepoznání trvalé jsou. Láska je hodnota. Čestnost je hodnota. Pravdomluvnost je hodnota. Kdyby hromy blesky kolem létaly, odvaha je hodnota. Víra je hodnota. Skrze bolest a omyly zjišťujeme, kdo jsme a co že to vlastně v životě chceme. Pamatujte, že:

"HRACÍ KOSTKY NEMAJÍ PAMĚŤ"

Pro lepší vhled do své momentální situace si můžete vzít do ruky papír a pero a jednotlivé body si sami ohodnoťte od 1 do 10ti.                                                                                                                         1 je nejméně a 10 nejvíce.    1..................kde jsem?....................10

Pokud váš výsledek v hodnocení klesne pod číslo 7, víte, že v této obasti musíte trochu více zamakat. A k čemu vám tyto typy budou?

Tyto tipy vám mohou pomoci udržovat zájem o své sebevědomí a lásky k sobě. Pamatujte, že sebevědomí a sebeláska jsou jen vaší volbou. Jen na vás záleží, jak moc se sebelásce a sebevědomí ve svém životě věnujete. Věnujete-li se, či nevěnujete, je čistě vaše věc, ať už je vaše životní situace jakákoli. Ty nejsložitější a nejbolestivější věci v životě jsou tu k učení a praxi. Vše na světě je vedeno jen pro vás a pro to, aby jste žili svůj život věrni sobě. Nikam a k ničemu nedojdete, pokud svou pozornost směřujete ven. Nikdo a nic vám nedá pocit štěstí. Musíte vy sami.

Tak pojďte do toho.

1. Pozitivní myšlení

Zaměřením se na pozitivní myšlení se vyhnete negativním myšlenkám a sebe-kritice. Přestat mluvit o druhých může být stísňující představou. Co budeme dělat? Čím budeme žít, když nebudeme moci mluvit o druhých, jací jsou? Tak, jako alkoholik nedokáže zpracovat svou tísnivou představu o budoucnosti, že už nebude pít, stejně tak ten, kdo se baví na účet druhých a donekonečna rozebírá kdo co má a dělá. Nekonečné posuzování a egoismus být chytřejší než druzí, protože já to vím přeci nejlépe, jak by měli druzí žít jsou bludem, který protkal společnost. Jenže slova, jsou jako šupinky. Buďto mluvíte, že někoho ošupinkujete zlatem až je z něj kouzelná zlatá rybka, nebo ho pokryjete černou vrstvou, že se dotyčný ve vaší přítomnosti ani nenadechne. Nechte druhé být, pokud jim nechcete pomáhat. Namísto toho se zaměřte na hledání pozitivní stránky v situacích i v sobě samých. Zkuste se naučit pozorovat svou řeč, myšlenky a úvahy. Buďte kreativní a bavte se svou doopravdovostí. Možná zjistíte, že se vám raději líbí doma číst, než být s někým, kdo vs vlastně nebaví. Mějte rádi upřímně. Zkuste si uvědomit, jak nahlížíte na jednotlivé situace a jak je prožíváte. Zkuste sledovat, proč jste někdy nevrlí, nebo nervózní. Čeho máte v životě nedostatek? Vytvořte si pozitivní afirmace, které si budete opakovat namísto toho, aby jste donekonečna jen popisovali situaci, která vás dokáže vnitřně rozrušit. Pokud si dokážete říct: "pouštím to" a "přijímám to" přejdete ve své mysli k tomu: "tohle miluju". Když dokážete otočit situaci ve svůj prospěch a umíte se vrátit ke svým životním hodnotám, zůstáváte věrni sobě. Nemusíte každému vnucovat svou pravdu. Nepotřebujete stovky přátel. Nepotřebujete, aby vás někdo pochopil. Vy potřebujete sebe. Zkuste si ze svých slov vytvořit pozitivní rčení o tom, kam chcete aby se váš život ubíral. Vytvořte si řebříček hodnot, které vás budou udržovat v tom správném nasměrování a v optimistickém rozpoložení. Buďte na sebe vlídní a hodní.

2. Sebe-poznání

Zkuste se seznamováním sami se sebou bavit a radovat, aby jste zjistiĺi své silné stránky a slabiny. Bavte se se sebou jako s druhou osobou. "Jak to dneska dáš ten svůj den?" "Co pro sebe dnes uděláš krásného? " Tímto způsobem budete moci pracovat na svých slabostech a zvýšit si své sebevědomí. Ucítíte totiž velmi rychle, co vám nedělá dobře. Můžete to vyměnit za něco lepšího. Když už očividně víte, co vás dokáže rozhodit, nebo naštvat, máte vyhráno. Jde jen o to, nejít proti  sobě a svým touhám a přestat si myslet, že spasíte svět, lidi, nebo někoho někoho předěláte k obrazu svému. Nepředěláte. Možná se akorát tak vyčerpáte a navíc můžete být na konci svých sil ještě navíc zklamaní. Jedniné, co dokážete ovlivnit a změnit, jste vy sami. Když budete znát své hranice, limity, cíle, touhy a plány, budete se velmi dobře orientovat v tom, co je pro vás dobré a co ne. Zkuste se na věci dívat v lehkosti. Štve vás váš šéf, nebo někdo z rodiny? Štvete dokonce sami sebe? Nebuďte jako kafemlýnek. Neskákejte do budoucnosti s hororovými scénáři, ani nebuďte apatyčtí k negativním vzorcům vašeho návykového stereotypu. Neříkejte: "já už jsem prostě rozbitý", nebo "nevím co to se mnou je". Zkuste rozklíčovat, proč jste negativní, nebo proč si nevěříte, ať už se jedná o vás samotné, nebo o ostatní.  I přes to, že to někdy není ideální, můžete se věnovat svým cílům a snům a to ostatní berte s rezervou. Každý vás nemusí milovat. Můžete se milovat vy sami? Nenechte si nikým kazit to, co milujete a poznávejte především sami sebe a vaše vášně, které vás vytváří ve své celistvosti a dokonalosti. Když vám chybí vřelost ve vztahu s vašimi blýzkými, modlete se za odpuštění a směřujte jej přímo k nim. Odpouším ti a omlouvám se a přeju ti aby si byl/a šťastný. Pozorujte. Někdy jsou energie mezi lidmi velmi hutné a trvá neskutečně dlouho, než k sobě najdete cestu porozumění a souznění. Někdy top prostě nejde a děje se to v rodinách, kde očekáváme právě největší přijetí, pochopení a pospolitost. Nezoufejte, že to nejde. Buďte vytrvalí a přejte všem všechno co nejlepší. V konfliktech nám někdy zoufale chybí nadhled a pokud bojujeme o pravdu, názor, nebo právo, stejně po čase zjistíme, že to vlastně vůbec nebylo důležité, ale že bojovalo ego. Když poznáte sami sebe, věříte si a víte kdo jste, ustupujete, protože vy víte, že vás nikdo a nic nemůže ohrozit. Buďte vytrvalí ve své laskavosti a v milosrdenství.

3. Zdravý životní styl

Zdravý životní styl vám také pomůže zlepšit vaše sebevědomí.  Cvičení a zdravá strava je cesta k navyšování vibrací. Zdravý životní styl je nejkrásnější bez výčitek. Když se pokusíte nastavit svému jídelníčku aspoň minimální řád, výsledek se vždycky dostaví. Nekažte si jídlo výčitkami. Když už něco jíte, dělejte to s láskou. Berte se takoví, jací jste a postupujte podle svého vnitřního vedení. Důvěřujte si a jezte tak, aby jste se cítili dobře. Výčitky v tomto mohou být vaším kompasem, protože to k vám promlouvá vaše intuice. Vaše ituice vám nenápadně říká, že jsou tu i věci, které si můžete ve svém jídelníčku občas odpustit. Když budete jíst dobře, výčitky vás přestanou pronásledovat. V dnešní době máme všechno jídlo na dosah ruky. Málokdo se už ale zajímá o to, z čeho a jak se jídlo dostalo na náš talíř. My jako lidstvo nejsme schopni domyslet život zvířat, nechceme se zamýšlet nad tím, jestli je to bolelo, nebo ne, když ze světa odcházeli. S přehnaným zájmem o bílkoviny a budování svalové hmoty tomu fitness styl také moc nepomáhá. Jatka nemají stěny ze skla a před utrpením zavíráme oči. Nikdo z nás se tam také nikdy nedostane a je to prapodivné, že nás jako lidstvo nezajímá, jak se to vlastně dělá. Neznáme ani to, jak to tam vypadá, ani to, jak to tam voní. Plné břicho a emoční spokojenost z tohoto plynoucí je důležitější, než nějaký potrhlý názor na zvířata. Další věcí je honba po suplementech a výživových doplňcích. No a to se nebavím o uzeninách a trvanlivých potravinách. Jako lidstvo v tomhle totáně selháváme. Zdravý životní styl je o střídmosti, o jednoduchosti. Budete-li praktikovat střídmost a jednoduchost v jídelníčku, nejen že ušetříte svůj drahocený čas, ale pomůžete vašemu organismu. Ať už volíte jednodenní ovocný den s jablky, nebo s rýží, nebo jíte-li pohanku s majoránkou a houbami a stačí vám to, aniž byste hledali očima tyčinky, chipsy, coca -colu, přešli jste do vyšší úrovně, kdy vaše výživa pramení zevnitř. Čím jednodušší jídelníček máme, tím méně nás pohlcují chutě na špatné jídlo. Vaše rozhodnutí omezit lepek, maso, mléčné výrobky a alkohol mohou vašemu životu přinést zcela nový rozměr. Chce to ale pevnou vůli a cíl, proč to chcete udělat. Když méně jíte, lépe se cítíte. Když se lépe cítíte, můžete se věnovat více tomu, co vás zajímá. Můžete lépe pečovat o své tělo a vypadáte mladší. Zdravý životní styl je ucelený kruh souladu se svým metabolismem, potřebou jíst a pocitem spokojenosti. Základ je poznání své stolice. Pokud vás vaše střeva a zažívání překvapují odérem, který se nedá vydržet, je jen na vás, jestli se zamyslíte nad tím, jestli není za potřebí nastolit si dietu a očistu. Buďte zahlceni ovocem a zeleninou, jezte pohanku, jáhly, rýži, luštěniny, vařte si zeleninové polévky a zkuste se u jídla zpomalit.

4. Umění odpočívat

Odpočinek a relaxace jsou důležité pro udržení dobrého stavu mysli a těla. Zkuste najít čas na odpočinek a relaxaci, např. meditace, jóga nebo jiné aktivity, které vám pomohou uvolnit se. Netlačte na sebe a do ničeho se nenuťte. Dělejte to, co vám nejvíce dělá dobře na těle.

 

5. Komunikace

Komunikujte s lidmi kolem sebe a snažte se najít podporu od lidí, kterým důvěřujete. Komunikace může pomoci zlepšit vaše sebevědomí a dodat vám pocit, že nejste s vašimi problémy sami. Neznamená to ale, že musíte povědět všechno každému na počkání. Zejména v dnešní době jsou lidé často "chytřejší", než vy sami, co se týká rad a řešení životních problémů. Nenechte si do svých záležitostí od nikoho kecat. Jste to jen a jen vy, kdo může tzv. věcem "přijít na kloub". Udržujte zdravý odstup a sami pak poznáte, kde můžete komunikovat úplně o všem a kde si tzv. "musíte dávat pozor na pusu". Někdy vám dobrá rada od blízkého člověka může na chvíli pomoci, ale nakonec třeba zjistíte, že jste stejně došli na začátek začarovaného kruhu opakujících se problémů. To je pro vás výzva udělat si prostor a čas na to, popřemýšlet o tom, jak můžete svou komunikaci vylepšit a začít používat nové komunikační dovednosti, jako je osobní diplomacie v tom, prosadit si to, co chcete a potřebujete. Můžete vyzkoušet hravější a lehčí způsob, kdy se zaměříte na to volit správná a dobrá slova, kterými budete jasně a přesně definovat své potřeby, aniž byste museli donekonečna rozebírat a opakovat nějaký problém. Někdy chcete komunikovat jasně a přesně, ale nechcete druhým ublížit, takže v jednání ustupujete. Z rozhovoru pak odcházíte jako zmoklé kudrny po trvalé. A to není řešení. Řešení může být zpomalení se a rozvaha, kdy si předem dáte stopku. Zastavíte se a  sami sebe se nejprve zeptáte, jaký postup v této komunikaci zvolíte a zamyslíte se nejprve nad tím, jaký má být výsledek toho, o co usilujete. Komunikujte s rozvahou.

 

6. Sebe-úcta

Ukazujte si sami sobě úctu a milujte se takoví, jací jste. Naučte se přijímat své imperfekce a chybami se učit. Buďte k sobě laskaví. Chvalte se. Mrkejte na sebe do zrcadla a usmívejte se na sebe. Buďte pro sebe důležití. Nečekejte na pak, na zítra, nebo za rok. Uctívejte se tady a právě teď.

 

7. Cíle a úspěchy

Stanovte si cíle a pracujte na nich, aby se vám podařilo dosáhnout úspěchu. Úspěchy mohou pomoci zvýšit vaše sebevědomí a pocit, že jste na správné cestě. Pište, kreslete, plánujte, vymýšlejte. Zpívejte si to. Pište si poznámky, zapisujte si sny. Všímejte si maličkostí a prosiťujte je. Pozorujte, co se kolem vás děje a vizualizujte si před spaním a hned po probuzení vše, po čem toužíte a čím chcete být. Zaplňte si svůj blok zajímavostmi, které vám dělají dobře na duši a blaží vaší mysl. Buďte pozitivní a věřte, že zázraky se dějí. Nejodvážnější cíle si napište a mějte je stále na očích.

 

8. Sebedůvěra

Věřte si a svým schopnostem. Věřte si, že dokážete dosáhnout toho, co si stanovíte za cíl. Nebojte se se ničeho a soustřeďte se na ty lepší věci, než na ty špatné. Napište si, jak úžasní jste a připomínejte si to skvělé, co se vám kdy povedlo a co jste v životě dokázali.

 

Líbil se vám článek?

Přidejte se do Facebookově skupiny, ať vám neuniknou další zajímavosti od tancitjistmilovat https://www.facebook.com/tancitjistmilovat

Můžete se také inspirovat a přihlásit odběr na youtube kanále: https://www.youtube.com/@tancitjistmilovat-martinas799

 

Návod zdarma

Napište mi na email o návod na energii pro vaše tělo.